woensdag 17 januari 2007

Licht aan, daar kun je mee thuiskomen

Je kent 'm wel, de reclame van Veilig Verkeer Nederland (of was het nou 3VO?) met de jongen die, bij gebrek aan fatsoenlijk licht, een schemerlamp op zijn fiets gemonteerd heeft en dan de stem van Tatum Dagelet die 'Licht aan, daar kun je mee thuiskomen' in de microfoon hijgt. Een spotje om ons allemaal het licht te laten zien. Om aan onze fiets te hangen, om precies te zijn.

Het licht op mijn fiets is ook altijd kapot. Op mijn huidige fiets zit niet eens een voorlamp. En ook geen achterlamp zie ik nu. Een tijdje geleden dacht ik inventief te zijn, en monteerde een zaklamp op mijn stuur met postbodelelastieken. De politieagent vond het creatief en ik kreeg net geen bon, maar hij zou het op prijs stellen als ik mijn fiets even naar de fietsenmaker zou brengen om het licht te laten repareren. Veel te duur, dacht ik, dus ik toog naar de Hema om daar van die superhippe LED-lampjes te gaan kopen. Niet die grote die je in zevenendertig standen kunt laten knipperen, maar van die kleintjes, aan een elastiekje, zodat je ze erg handig aan je fiets kunt hangen. Op de hoek van de straat werd ik al aangehouden. Die lampjes mochten niet. Ze waren te klein, en het voorlicht was te wit en te fel. Ik kreeg geen boete, maar ben onmiddellijk teruggegaan naar de Hema om de kleine lampjes te gaan ruilen voor de grote knipperlichten. Op de vraag waarom de Hema fietslampjes verkocht die van de wet en barse politieagenten niet mogen, antwoordde de Klantenservicejongen schouderophalend dat hij nog nooit klachten had gehad. En dat was het.

Grote knipperlichten had ik nu. De rode hang ik altijd aan een stangetje onder mijn zadel, de gele aan mijn jas of de band van mijn tas. Maar nu las ik gisteren in Het Parool en De Volkskrant, dat dat dus helemaal niet mag van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, fietslampjes aan je lichaam. Dat kost je 20 euro. Maar de politie Amsterdam heeft toegegeven mensen met lampjes aan hun jas of tas niet te bekeuren, want ze zijn er allang blij dat er lampjes worden gedragen! Ook de Utrechtse politie lijkt met zijn hand over het hart te strijken, want ik ben sinds mijn knipperlichten nooit meer aangehouden. De lampjes zijn dan ook succesvol: in 2003 gebruikte 49% van de fietsers los licht, en dat is nu al 64% geworden.

Helaas denkt het ministerie dat deze stijging het gevolg is van de geweldige reclamecampagne met de schemerlamp en Tatum. Maar ik kan je vertellen dat dat een enorme leugen is. Het feit dat meer mensen licht zijn gaan dragen op hun fiets komt niet door de reclame, het komt ook niet doordat mensen graag gezien willen worden in het donker of zichzelf graag laten zien en het heeft er ook niks mee te maken dat mensen zich graag veiliger voelen. Het komt gewoon omdat je op een willekeurig nachtelijk ritje naar de stad, minimaal drie politiecontroleposten moet passeren. Die doodleuk alledrie een boete van 20 euro uitschrijven. Dus dan kijk je wel uit zonder licht. Wat overigens erg prettig en vooral ook heel veilig is. Maar een goed gevolg van een succesvolle reclamecampagne? Nee.

8 opmerkingen:

  1. Snik. Ik kreeg wel een boete voor fietsen met knipperlicht.
    Het licht op mijn fiets doet het nu gewoon weer. Hoe handig is dat!? Hoef ik nooit meer om die stomme lampjes te denken :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ho, daar ging wat mis bij het plaatsen van mijn comment. Komt 'ie nog eens:

    Neeltje! Haha, leuk stuk, wilde er ook al wat over gaan schrijven (maar je bent me net voor ;-)...ik blijf stug de o zo handige lampjes-aan-stiekjes van de Hema aan m'n stuur hangen hoor (hoewel ik die zaklamp ook echt briljant vind en nu overweeg een schemerlamp op m'n bagagedrager te monteren)! Wat zijn dat eigenlijk voor beestjes, die lampjes van de Hema, schildpadden?

    x
    Lieke K.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Waar baseer jij dat op, dat het niet komt door de campagne? Heb je waarschijnlijk onderzocht? Of spreek je gewoon voor jezelf?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Nou, ik baseer dat inderdaad niet op wetenschappelijk onderzoek. Toch maak je mij niet wijs dat mensen door een reclamespotje ineens wel licht aan hun fiets gaan hangen. Ik denk dat het feit dat de politie zo streng is gaan controleren (wat je natuurlijk ook een onderdeel van de campagne zou kunnen noemen), daar de ware oorzaak van is. Want wat zou jij doen: licht op je fiets omdat de reclame dat zegt, of licht op je fiets omdat je anders een boete van 35 euro krijgt. En laat dan het veiligheidsaspect even buiten beschouwing, want daarmee nemen de meeste mensen het blijkens de campagne niet zo nauw.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Succesfactoren van de verkeersveiligheidscampagnes zijn de brede publiek-private samenwerking, de goede onderlinge afstemming, de
    communicatiekracht van de diverse concepten (Fietsverlichting, BOB, Gordels om en Agressie in het verkeer) en de integrale inzet van voorlichting en handhaving. Het is dus een combinatie van meerdere factoren. Binnen- en
    buitenlands onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat diverse instrumenten zoals voorlichting en
    handhaving elkaars effect versterken, wat leidt tot synergie (1+1=3). Oftewel in het geval van Fietsverlichting: de campagne herinnert de mensen eraan dat de donkere periode weer is aangebroken en dat men op tijd hun fietsverlichting in orde moet hebben. Zo niet: wordt men beboet...

    Dat jij de resultaten enkel toeschrijft aan het component handhaving, wordt mijn inziens veroorzaakt door jouw tekort aan achtegrondinformatie. Kan ik je niet kwalijk nemen, maar vind ik wel jammer...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ben jij soms van 3VO? Wel bedankt voor je duidelijke uitleg. Je hebt ook gelijk, maar drit weblog is ook wel een beetje bedoeld om zomaar een mening de wereld in te slingeren, zonder duidelijk voorafgaand onderzoek...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Nee, ik ben niet van 3VO. En uiteraard snap ik dat een blog iemands eigen uitlaatklep is dat niet altijd gefundeerd te werk gaat/hoeft te gaan. Het is immers op persoonlijke titel. Kijk maar naar geenstijl. Ik kon het echter niet laten om even te reageren, het geheel een beetje te nuanceren en je wat meer stof tot nadenken te geven. Hoop dat dat is gelukt ;-)

    Succes verder met je blog.

    BeantwoordenVerwijderen