vrijdag 24 maart 2006

No-Roez!


Ik ga vanavond Maartjes verjaardag én Perzisch Nieuwjaar vieren, oftewel No-Roez. Perzisch Nieuwjaar? Jawel!

No-Roez betekent in het Perzisch 'Nieuwe Dag', de eerste dag van het nieuwe jaar. Het feest wordt in Iran, maar ook ver daarbuiten, gevierd op de eerste dag van de lente, als de zon pal boven de evenaar staat. In Iran is No-Roez hét grote feest van het jaar. Schoolkinderen hebben twee weken vakantie. Het is de dag dat de Iraniërs nieuwe kleren aantrekken, lekkere hapjes eten, bij elkaar op bezoek gaan en cadeautjes weggeven. Het is een feest waarvoor de Iraanse huizen grondig worden schoongemaakt en versierd met bloemen, slingers, en allerlei mooie voorwerpen. Weer eens wat anders dan onze saaie grote lenteschoonmaak!
Het No-Roez feest is al heel oud en dateert van lang vóór de komst van de islam in Iran. Het is een feest dat gevierd wordt door bijna alle volkeren die een Iraanse taal spreken, waaronder ook de Koerden en de meeste Afghanen. Maar het is ook een nationale feestdag in landen waar ooit Iraans-sprekende mensen hebben gewoond of waar de Iraanse invloed in het verleden erg groot is geweest, zoals in Oezbekistan, Tadjikistan en Kazakhstan. In al die landen en bij al die volkeren kijkt men halsreikend uit naar No-Roez, want die dag betekent de terugkeer van de zon en van het licht. Het betekent een nieuw begin, net als het Nieuwjaarsfeest op 1 januari in Nederland. No-Roez is daarom meer dan een nieuwjaarsfeest: het is een moment van loutering en verzoening, van dood en leven, en van de hoop op een nieuw begin en een beter leven.

En wat is nou een beter dag om het begin van de lente te vieren dan deze zonovergoten, heerlijk ruikende (maar helaas toch nog wat koude) Nederlandse lentedag? Ben benieuwd naar het feest, vanavond in een Utrechts buurthuis.

(Bron:
www.lombox.nl, kijk ook eens op www.sapsite.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten